Navigation

Ιστορια Πλατειας

Η περιοχή της Βούλας, όπως μαρτυρούν τα μέχρι τώρα γνωστά ευρήματα κατοικήθηκε σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας από την προϊστορική εποχή ως τα Βυζαντινά χρόνια.

Το Βόρειο τμήμα του Δήμου Βούλας ανήκε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο μεγάλο Αττικό Δήμο της Αιξωνής, ενώ το Νοτιότερο τμήμα του Δήμου αποτελούσε την έδρα του γειτονικού Δήμου των Αλών Αιξωνίδων. Χάρη στο εξαιρετικό φυσικό της περιβάλλον και το υγιεινό της κλίμα η Βούλα έλκει ένα τμήμα της εξόδου προς τα προάστια και επιλέγεται για την εγκατάσταση δύο νοσοκομείων. Το 1926 εγκρίνεται, σε μία παραλιακή έκταση 1100στρ. το σχέδιο του Εξοχικού Συνοικισμού Βούλας, που ακολουθεί τα υψηλά πολεοδομικά και σχεδιαστικά πρότυπα της «κηπούπολης» και σφραγίζει την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη του Δήμου. Το 1932 ο Γ. Δόγκας εκλέγεται ως 1ος κοινοτάρχης και το 1934 εγκρίνεται το σχέδιο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βούλας (405 στρ.) που συνεχίζει το σχέδιο της κηπούπολης και χαρακτηρίζεται από εξίσου υψηλά πολεοδομικά πρότυπα.

Η πλατεία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ.Κ.ΔΟΓΚΑ κατασκευάστηκε πρώτη φορά περίπου το 1975 ως χώρος πλατείας. Εκείνα τα χρόνια έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις δέντρων και αργότερα όλων των καλλωπιστικών θάμνων.

Σκοπος του παρκου

Στόχος της μελέτης ήταν η ανάδειξη του χώρου σε σημείο αναφοράς του δήμου, τιμώντας ταυτόχρονα τον 1ο πρόεδρο της κοινότητας Βούλας το όνομα του οποίου φέρει και την προσφορά του προς την Βούλα εν τη γένεση της. Καθιστώντας τον ετσι παράλληλα προσβάσιμο και λειτουργικό για την χρήση του ως πλατεία από την παραμονή κάποιου σε αυτή ή και απλά για την διάσχιση της.

Γιατι

Το όνομα Γεωργίου Κ. Δόγκα δόθηκε το 1998 στην πλατεία με απόφαση του Δ.Σ και μετά από εισήγηση του τότε Δημάρχου Α. Φαμέλη. Από τότε η οικογένεια Δόγκα η οποία αριθμεί αρκετά μέλη που διαμένουν μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Βούλας ξεκίνησε να προετοιμάζει την πρόταση με την οποία θα προσέγγιζε τον Δήμο προκειμένω από κοινού να εργαστούν για την ανακαίνιση της πλατείας της περιοχής μας. Πρωταρχικός στόχος αλλά και σκοπός του έργου ήταν ένας! Η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της εγγύτερης περιοχής. Η επίτευξη των στόχων αυτών είχε ως αποτέλεσμα την λειτουργία του χώρου, όπως η χρήση του ορίζει, δηλαδή ως συνοικιακή πλατεία, άρα ταυτόχρονα και ως σημείο συνάντησης και ευχάριστης συναναστροφής στο κοινόχρηστο περιβάλλον των περίοικων. Στην προσπάθεια μας αυτή επίσης πετύχαμε την αντικατάσταση των παλαιών και επικίνδυνα φθαρμένων στύλων της Δ.Ε.Η περιμετρικά του πάρκου αλλά και της πέριξ αυτού περιοχής και τέλος την δημιουργία έργου αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων που λίμναζαν γύρω από την πλατεία, δημιουργώντας εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή και όλα αυτά πάντα με διάθεση συνεννόησης και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της εκάστοτε τοπικής αρχής.

ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΛΑΣ "Γ. ΔΟΓΚΑΣ"

Η μελέτη, η επίβλεψη καθώς επίσης και η τελική διαμόρφωση της πλατείας είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν νέοι άνθρωποι, επαγγελματίες της περιοχής κατά το πλείστον, που πίστεψαν και αφιέρωσαν χρόνο προσωπικό ώστε αυτό που όλοι μαζί φαντάστηκαν να γίνει πραγματικότητα, να υλοποιηθεί!



Προσβαση

Η πλατεία βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα της κεντρικής πλατείας "ΙΜΙΩΝ" του δήμου και είναι σημείο αναφοράς για όλους. Έχει έκταση 2.439,75m2 η οποία ορίζεται από τους οδούς Ζεφύρου, Λ.Ποσειδώνος, Δάφνης και Νηρέως και βρίσκεται απέναντι από το νοτιοδυτικό κομμάτι της πλατεία του Αγίου Ιωάννη(εφαπτόμενο της παραλιακής). Η πρόσβαση στην πλατεία Γεωργίου Δόγκα γίνεται από την συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Δάφνης (ΕΙΣΟΔΟΣ Γ’) και από την οδό Ζεφύρου καθώς επίσης και από την οδό Νηρέως. Συγκοινωνιακά η πλατεία εξυπηρετείται από λεωφορειακές γραμμές της Βούλας και άλλων δήμων.

Συντελεστες

Νεφελη Παπαναγιωτου

(Αρχιτέκτων - μηχανικός)
Έμπνευση και εύρεση συνεργειών.

Δημητρης Αβραμοπουλος

(Mηχανικός ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων)

Έμπνευση, σχεδιασμός, εύρεση συνεργείων, επίβλεψη και υπεύθυνος ζωγραφικών δημιουργιών.

Δημοσθενης Δογκας

(Εντεταλμένο μέλος εκ της οικογενείας των δωρητών)

Έμπνευση, σχεδιασμός, επίβλεψη, υπεύθυνος επιλογών συνεργείων, συνεργατών και υλοποίησης έργου.

Η επομενη μερα

Ο τρόπος κατασκευής της πλατείας με έμφαση στην λεπτομέρεια καθώς επίσης και η επιλογή της θεματολογίας της, αν και όχι της κλασικής σχολής, πιστεύουμε ότι κατάφερε να προσαρμόσει να γεφυρώσει και τελικά να μετουσιώσει τα καλά της εξαρχής γεωγραφικής της τοποθέτησης ταυτόχρονα με τη χρήση της σαφώς αναγνωρισμένης τεχνικής αλλά και ευεργετικής χρωματοθεραπείας. Όπως οι πρόγονοι μας ξέροντας ότι η γνώση είναι συνολική την αναγνώριζαν και την αξιοποιούσαν ανεξαρτήτου προελεύσεως ανταποδοτικά προς όλους. Δημιουργώντας άλλοτε μεγαλοπρεπείς κοινόχρηστους χώρους και άλλοτε αφαιρετικά κομψοτεχνήματα όπου αυτό απαιτείτο. Με αυτόν τον τρόπο και κλείνοντας τον κύκλο μεταφοράς της κεκτημένης γνώσης των παλαιοτέρων προς το σύνολο ενσταλλάσει την αξία της έμπρακτης ανταπόδοσης της, αφήνοντας χώρο για τον επόμενο που θα δημιουργήσει κάθε νέας γενιάς σταγόνα γνώσης πέφτοντας στην επιφάνια της γαλανόλευκης θάλασσας μας. Έτσι και εμείς ως νέοι, Έλληνες, πιστεύουμε ότι αυτό το διαφορετικό σήμερα που δημιουργήθηκε σαν επιλογή για τον κάθε θεατή η και χρήστη της πλατείας θα εμπνεύσει και θα συμβάλει στο αύριο της νέας γενιάς που δεν πρέπει να τείνει αλλά να είναι το κέντρο κάθε στόχου μας.